Medialle

Mikä on Havu?

Havu on Pohjanmaan Partiolaisten piirileiri, joka järjestetään 30.7.–5.8.2012 Taivalkosken Maijanlammella. Nuorimmat partiolaiset, sudenpennut ovat leirillä 1.–5.8. Havulle osallistuu yli 1500 henkeä ympäri Pohjanmaata ja on tarkoitettu kaikenikäisille partiolaisille. Piirileirit ovat hyvin suosittuja, mutta harvinaisia: niitä järjestetään vain noin joka neljäs vuosi. Havun leiripaikaksi on valittu luonnonkaunis Maijanlampi Taivalkoskella.

 

Leiri rakennetaan itse

Puolustusvoimien harjoitusalue ympäröivine vaaroineen ja havumetsineen tarjoaa hienot puitteet leirin toteuttamiseen. Maijanlammen historiasta löytyy monta partioleiriä, mutta Havu on osallistujamäärältään niistä suurin.  Alueella olevia rakennuksia hyödynnetään tehokkaasti, mutta paljon tehdään myös itse.  Alueelle nousee muun muassa leiriportit, kahvilat, leirikeittiöitä, suihkut sekä paljon ohjelmaan liittyvää, kuten yhteisiä iltanuotioita varten esiintymislava. Havu rakennetaan leiriä edeltävänä viikonloppuna samoajien, vaeltajien ja aikuisten voimin.

 

Majoittuminen teltassa - tietenkin!

Leiri järjestäytyy niin, että yksi tai useampi paikallisyhdistys, eli lippukunta muodostaa savun. Savussa on noin 60 - 100 henkeä ja niitä johtavat omat johtajat. Savut ovat rajattuja alueita, joissa koko lippukunta majoittuu telttoihin. Leirin savut on jaettu neljään alaleiriin: Kelo, Näre, Kanto ja Aihki. Alaleireillä on omat logot ja tunnukset. Jokaisella alaleirillä on oma leirikeittiö, jossa siihen kuuluvat savut ruokailevat.  

 

Havulla on myös perheleiri Käpy, johon osallistuu paljon 0-7-vuotiaita lapsia ja heidän huoltajiaan. Perheleirissä on joka päivä partiomaista puuhastelua. Luvassa on ainakin leikkiä ja laulua, pieniä retkiä, askartelua, rakentelua ja seikkailua. Perheleiri osallistuu myös leirin yhteisiin ohjelmiin ja hoitava vanhempi voi osallistua perheleirin ohjelmaan lastensa kanssa. Havulle osallistuu 120 partioon tutustujaa, jotka eivät ole aikaisemmin olleet mukana toiminnassa.

 

Leirillä monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille

Partiossa, kuten myös Havulla, toimitaan viidessä ikäkaudessa: 7–9 -vuotiaat ovat sudenpentuja, 10–12 -vuotiaat seikkailijoita, 12–15 -vuotiaat tarpojia, 15–17 -vuotiaat samoajia, 18–22 -vuotiaat vaeltajia ja yli 22 -vuotiaat aikuisia.  Aikuisten rooli on tukea lasten ja nuorten mahdollisuuksia harrastaa partiota. Partio on kasvatustoimintaa, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten kasvua heidän yksilölliset ominaispiirteensä huomioonottaen. Myös Havun ohjelma on räätälöity jokaiselle ikäkaudelle erikseen.

 

Sudenpentujen ohjelma toteutetaan tutummassa ympäristössä oman ja parin muun lippukunnan partiolaisten kanssa. Seikkailijat osallistuvat päiväretkelle ja kokevat elämyksiä draaman parissa Tiistaiteatterissa. Tarpojille järjestetään Taivalkosken upeissa maisemissa oma yön yli kestävä pieni vaellus, haikki.  He pääsevät myös hankkimaan uusia ystäviä KITTissä, eli Koko Ikäkauden Tarpoja Tapaamisessa, jossa tekemistä riittää lipunryöstöstä kauneussalonkiin ja lautapeleistä bändijameihin.

 

Samoajat toimivat osan leirin ajasta omassa ryhmässään vaihtuvissa palvelutehtävissä.  He voivat treenata suunnistustaitoja Rogaining -kisassa, jossa ei aina edetä perinteiseen tyyliin. Samoajat pyrkivät lisäksi ratkaisemaan Kalle Päätalon julkaisemattoman käsikirjoituksen mysteerin seikkailemalla Taivalkosken kylällä. Leirin tekijät ovat pääasiassa vaeltajia tai aikuisia ja heitä kutsutaan pestiläisiksi.  Heille järjestetään myös omia ohjelmia. Vaeltajat muun muassa tapaavat toisensa herkullisella aamupalalla, jota ennen on päässyt virkistäytymään saunaan.

 

Havun ohjelman runkona toimivat neljä ohjelmalaaksoa, johon osallistuvat sudenpennut, seikkailijat, tarpojat ja samoajat.  Käsityöpainotteisessa Näppärät Näpit -ohjelmalaaksossa työstetään metallia ja nahkaa. Vauhtia ja Voimaa  -laaksossa päästään kokeilemaan tyystin toista: seinäkiipeilyä, sirkustemppuja ja metsäkuntosalia. Metsän Makuja valmentaa eräkokkauksen mastercheffejä. Partioliikkeeseen sukelletaan Tavat ja Tarinat -laaksossa.

 

Ennätyssuuri peli yksi Havun vetonauloista

Havu kokoaa koko leirin yhteen saman suuren pelin, Bigaluksen ääreen. Nimensä mukaisesti poroerotuksesta innoituksen saanut peli on kokoluokassaan jotain, jota ei aiemmin ole kokeiltu. Osallistujat ovat pelissä joko pelinappulana tai niiden liikuttajana sekä avustajina. Peli vaatii strategisia taitoja, kun edessä on kaksintaisteluja, haasteita, yllättäviä käänteitä sekä yhteistyötä.

 

Leirin aloittaa ja päättää taatusti mieleenpainuvat yhteiset isot iltanuotiot. Havu Airlines lennättää leiriläiset tunnelmallisiin iltoihin.